4.3 Hakukoneoptimointi
Oman sivuston optimoinnilla haetaan näkyvyyttä Googlen maksuttomissa hakutuloksissa. Google on on kaiken tiedonhaun tärkein kanava, joten sieltä löytyminen on yritykselle elintärkeää. Näillä vinkeillä pääset mukaan hakukoneoptimointiin!
1. Mitä hakukoneoptimointi on? Se on tapa parantaa sivustosi sijoitusta ilmaisissa hakutuloksissa. Nykyisin tärkeintä on varmistaa, että sivustosi noudattaa hakukoneiden kriteerejä. On kaksi tapaa saada liikennettä sivullesi, ensimmäinen on ansaittu liikenne ja toinen on maksettu liikenne. Ansaittua on esimerkiksi sisällöntuottaminen sivustollesi, sosiaalisen median hyödyntäminen, hakukoneoptimointi ja tiedotus- ja suhdetoiminta. Nykypäivänä hakukoneoptimoinnissa tärkeintä on varmistaa, että sivustosi täyttää hakukoneen vaatimukset. Google muuttaa hakuehtoja jatkuvasti, joten toimiva hakukoneoptimointi vaatii aikaa ja paneutumista, eikä siis ole ilmaista.
2. Mihin kiinnittää huomiota? Sanoilla, joita sivustoltasi löytyy on merkitystä. Sanojen tulee olla olennaisia eli liittyä tuotteeseesi tai palveluusi. Lisäksi oikeinkirjoituksella on suuri merkitys, Googlen algoritmit oikolukevat sivut ja sivuuttavat kirjoitusvirheitä sisältävät. Otsikoilla on merkitystä. Linkeillä, eli muilta sivustoilta sinun sivustollesi johtavilla linkeillä, on merkitystä. Sivun nopeudella on merkitystä.
3. Mitä siihen kuuluu? Hakukoneoptimointi jaetaan kolmeen osaan, sisällön optimointiin, ulkoiseen optimointiin ja tekniseen optimointiin. Sisäiseen optimointiin (On-Page SEO) kuuluu kaikki käyttäjälle näkyvä, eli oleellisten termistön käyttö sisällössä, käyttäjäkokemus, sisällön ajankohtaisuus ja laatu, kuvatekstit, mobiilioptimointi ja sivuston nopeus. Ulkoiseen optimointiin (Off-Page SEO) kuuluvat: toisilta sivuilta omallesi johtavat linkit, domainin luotettavuus, sosiaalisessa mediassa olevat maininnat, verkkotunnuksesi ikä. Useimmat nykyisistä sisällönhallintajärjestelmistä ovat melko hakukoneystävällisiä, joten teknisen optimoinnin tehtäväksi jää sivuston turvallisuuden varmistaminen.
4. Eikun hommiin! Kokeile Google-hakua itse, mieti mikä tuloksiin vaikuttaa. Yritä etsiä esimerkiksi kilpaileva yritys. Ota huomioon tulosten määrää ja mieti, haluatko todella kilpailla kaikkien niiden kanssa. Pohdi myös käyttämääsi hakusanaa, miten sen muuttaminen vaikuttaa hakutuloksiin. Kokeile lisätä hakuusi paikannimi, esim. remontointi Helsinki, miten tulokset muuttuivat? Huomioi, ovatko tulokset maksettuja vai orgaanisia tuloksia, erotat ne pienestä ”mainos" -merkistä.
![]() |
Mainokset erotat niiden omasta merkistä, alussa näkyvät maksetut mainokset, alempana orgaaniset tulokset ilman "mainos"-merkintää |
5. Miten päästä hakutuloksissa korkealle? Tärkeimpiä asioita ovat:-Oleelliset ja asiaankuuluvat termit, hakusanoilla on suuri merkitys.
-Käyttökokemus, hakukone tietää kuinka kauan käyttäjä on sivulla, mitä kauemmin aikaa sivulla vietetään, sitä paremmaksi hakukone sivun arvostelee, kirjoita siis hyvää ja kiinnostavaa sisältöä!
-Linkkien määrä muilta sivuilta ja sosiaalisesta mediasta, älä kuitenkaan huijaa feikkilinkeillä, Google huomaa vilppisi. Linkkejä kertyy ajan kanssa, ole kärsivällinen!
-Sivuston nopeus ja käyttömukavuus
-Mobiilioptimointi
-Käyttökokemus, hakukone tietää kuinka kauan käyttäjä on sivulla, mitä kauemmin aikaa sivulla vietetään, sitä paremmaksi hakukone sivun arvostelee, kirjoita siis hyvää ja kiinnostavaa sisältöä!
-Linkkien määrä muilta sivuilta ja sosiaalisesta mediasta, älä kuitenkaan huijaa feikkilinkeillä, Google huomaa vilppisi. Linkkejä kertyy ajan kanssa, ole kärsivällinen!
-Sivuston nopeus ja käyttömukavuus
-Mobiilioptimointi
![]() |
Ubersuggestin näkymä |
Ubersuggestin hausta näet suoraan kuinka paljon kyseisellä avainsanalla haetaan, miten paljon haasteita ja kilpailua kyseisen avainsanan hakukoneoptimoinnissa on sekä CPC:n eli hintaa per klikkaus. Näet näppärästi myös hakuun liittyviä avainsanoja, trendaavuutta sekä millaista sisältöä avainsanalla löytyy.
6. Hakusanaoptimoinnista tarkemmin: Avainsanojen tulee liittyä tuotteeseesi tai palveluusi, niiden avulla sivustosi löydetään. Älä yritä heti kilpailla geneeristen sanojen kanssa, mieti kohdeyleiöäsi ja millä sanayhdistelmällä tavoittaa juuri heidät. Useamman sanan avainsanalla löydyt varmemmin ja sen avulla sivuillesi löytävät ovat hyviä potentiaalisia asiakkaita.
7. Ota huomioon erilaiset hakusanat, pohdi kehen haluat vaikuttaa? Google-hakuja tekevät erilaiset ihmiset, he jotka haluavat oppia, eli eivät välttämättä ole ostamassa, esittävät kysymyksiä. Vaihtoehtoja etsivät hakevat geneerisillä sanoilla kun taas he jotka ovat melkein ostavat hakevat brändättyjä hakuja kuten ”Nikon 580” kun taas ostamassa olevat hakevat arvosteluja ja listauksia.
8. Käytä jotakin avainsanatyökalua, esimerkiksi Ubersuggest. Se yhdistää Google suggestin ja Google adwordsin työkalut.
9. Tarkista sivustosi nopeus esimerkikis Pingdomin avulla, tarkista myös kilpailijoiden tulokset. Osoitteessa https://www.pingdom.com voit aloittaa 2 viikon ilmaisen kokeilujakson ja tutustua sivustosi suorituskykyyn
10. Pidä yllä osaamistasi! Muista, että Google muuttaa algoritmeja jatkuvasti joten on tärkeää, että seuraat miten sivustoasi käytetään. Käytä työkaluja myös jatkossa tulosten seuraamiseen ja trendeissä mukana pysymiseen.
Kommentit
Lähetä kommentti