5.1 Yrityksen digitaaliset kanavat



Yrityksellä on käytössään kolmenlaisia medioita; omia, ansaittuja ja ostettuja. Yritysmaailman digitalisoituminen on mahdollistanut markkinoinnin monipuolistumisen, nykyään jokainen yritys on oma mediantuottajansa. 
Oma media on yrityksen oma julkaisupaikka, jonka sisällöstä yritys on itse vastuussa ja jossa ei olisi sisältöä ilman yritystä. Se voi olla esimerkiksi blogi, YouTube-kanava, omat nettisivut, Facebook-, tai Instagramprofili. Yritys ei siis maksa kanavan käytöstä, mutta hallinnoi sinne julkaisemaansa sisältöä. Haasteena on oleellisen ja kiinnostavan sisällön tuottaminen sekä se, miten sisällölle saadaan julkisuutta ja näkyvyyttä. Oma media on erinomainen tapa tutustuttaa yleisö yritykseesi, julkaisemasi sisältö kertoo paljon arvoistasi ja kiinnostuksen kohteistasi, kunhan muistat päivittää tiliäsi usein. Jotta nettisivusi tai someprofiilisi saisi kävijöitä ja seuraajia, vaatii se aikaa ja suunnittelua. Oman median tehokkuuden seuraaminen on onneksi helppoa. Voit seurata seuraajien, tykkääjien, kommenttien ja jakojen määrää, mutta myös klikkauksien ja niistä ostoihin johtaneiden määrää. Tähän hyviä työkaluja on esimerkiksi Google Analytics, Clickback tai Facebook-pikseli. Muista, ettei aikasi ole ilmaista, vaan aina pois jostain toisesta yrityksen toiminnosta! 
Ansaittu media on yrityksen medioista halutuin. Se on kolmansilta osapuolilta saatua huomiota, joka vakuuttaa asiakkaat paremmin kuin yrityksen omat todistelut. Riippumaton arvio on usein kuluttajasta luotettavampi, joten sosiaalisessa mediassa jaettu linkki herättää myös uusien kohderyhmien kiinnostuksen luultavammin kuin yrityksen blogikirjoitus. Se on siis todella ansaittua, brändäämisellä, onnistumisilla ja hyvillä suhteilla luotua mediaa! Ansaittua mediaa kannattaa myös seurata, kuinka monta mainintaa muilla sivuilla on omastasi muiden blogeissa, somessa ja nettisivuilla. Brandwatchista löydät kaikki oleellisimmat mittarit ansaitun median seuraamiseen. Itsekseen leviävää mainetta tavoiteltaessa tulee muistaa, että se vaatii aikaa ja vahvaa mediaosaamista. Sen riskinä on, ettei kaikki jaot ja arvostelut ole hyviä, yrityksellä ei ole valtaa ansaittuun mediaan. Lopputuloksena saattaa olla onnesta myhäilevä toimitusjohtaja tai kauhulla, vailla vaikutusvaltaa näyttöpäätettä seuraava johtaja. 
Ostettu media on tuttua perinteistä mainontaa, joka sekin on kehittynyt keltaisten sivujen ilmoituksesta aina yrityksen sisäisen viestinnän kanaviin. Sen tunnusmerkkinä on kolmannelta osapuolelta tilattu mediatila, eli mainokset, ilmoitukset, blogiyhteistyöt ja kaikki muu rahaa vasten tehty promoaminen ja mainostaminen. Uskallan väittää, että ostetulla medialla on näistä kolmesta vähiten uskottavuutta tänä päivänä. En väitä, että siitä tulisi luopua tai sen olevan haitaksi, mutta nykykuluttajan ärsyketulvassa perinteiset mainokset eivät herätä luottamusta samalla tavalla kuin vertaisarviointi. Se ei myöskään kouluta ja opasta kuluttajaa samalla tavalla kuin informatiivinen blogikirjoitus tai ohjevideo. Ostettu media on mediamuodoista vanhin, joten ehkä se muuttaa vielä muotoaan ja näkökulmaansa, kuten on jo nähtävissä. Tarinankerronta on siirtynyt televisiomainontaan, mainoksia tehdään tunne, eikä tuote edellä. Maksettuja sosiaalisen median mainoksia on helppo seurata alustoihin rakennettujen työkalujen avulla.
Paras tapa hyödyntää näitä kolmea mediaa, on yhdistää ne yrityksen tarpeisiin. Kaiken tarkoitus on tuottaa hyvää, laadukasta sisältöä ja kertoa mukaansatempaava tarina yleisölle, yhdistämällä eri medioiden käyttöä, saat niistä parhaat edut irti. 

Kommentit

  1. Erittäin mielenkiintoinen blogiteksti! Osaat kirjoittaa kiinnostavaa sisältöä, joka tempaisee lukijan mukaansa. Tekstisi on selkeää ja informatiivista. Olit kertonut, minkälaisia medioita yritykset tänäpäivänä käyttävät ja olit hienosti antanut kaikista esimerkkejä ja kuvannut eri mediatyyppien hyviä ja huonoja puolia.
    Kritiikkinä se, että teksti on melko pientä blogitekstiksi - ainakin omasta mielestäni. Koska tekstiä oli melko paljon, ja kaikki oli kirjoitettu tavallaan "yhteen" ilman erillisiä väliotsikoita, olisin kaivannut vähän isompaa fonttikokoa ettei blogi näyttäisi luotaantyöntävältä. Ehkä mediatyyppejä olisi voinut vielä esitellä kuvien avulla, jos julkaisusta olisi halunnut entistä blogimaisemman..?

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja selkeä teksti! Janitaa komppaan siinä, että teksti on informatiivista. Esimerkit ovat hyviä ja olet selkeästi perehtynyt aiheeseen.

    Teksti tosiaankin olisi voitu laittaa ns pienempiin kappaleisiin ja lisätä väliotsikot.

    Hyvä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriittiseksi kansalaiseksi

6.5 Yhteisömanageri

3.8 Tekoäly, automatisointi ja robotiikka, Tulevaisuuden työ – häviääkö työpaikat tekoälyn myötä?